twee kunstenaars met

twee visies op licht, donker en ruimte

Zegers en Fraij exposeren hun werk in het Weefhuis op 16 en 17 september, te bezoeken van 13:00 tot 17:00 uur.

Joanne Zegers maakt schilderijen, Marcel Fraij fotografeert.

Is een foto meer ‘waar’ dan een schilderij?

Een camera vangt het licht op zoals het binnenkomt door de lens en wordt daarom vaak als echt omschreven. Een schilder moet het licht maken met verf en kan alleen suggereren dat er licht is.

Fraij en Zegers hadden een jaar geleden, bij de thee, een boeiend gesprek over dit onderwerp en daarmee is de kiem gelegd voor deze expositie. Zij willen onderzoeken wat hun visies op licht en donker nu zo anders maakt. Of juist zo hetzelfde…

Marcel beschreef zijn zoektocht naar compositie in dezelfde bewoordingen als Joanne zou doen: je maakt constant keuzes over welke vorm, hoeveel licht, welke donkerte is boeiend genoeg?

Is misschien de techniek die zij gebruiken bepalend? Hun beelden lijken elkaar wel te raken, maar zijn toch verschillend in aard. Fraij gebruikt ook bewegende beelden; animaties van schuivende horizonnen, diepten en vormen. Zegers houdt het op stilstaande, tijdloze ruimten.

Marcel gaat ook werk projecteren. Daar zal de techniek zeer bepalend zijn, want dichter bij het licht kan je niet komen. Wat doen Joanne’s schilderijen van gestold licht in olieverf naast een projectie?

Een foto is een momentopname, terwijl een schilder soms maanden kan werken aan een schilderij. Is de tijd dan een bepalende factor voor de aard van een werk? Kan je zien hoe lang iemand heeft gewerkt aan een kunstwerk? Waarschijnlijk niet: Wat je ziet is wat je krijgt. Daar zijn beide kunstenaars het over eens.

Dus wat blijft er over? De toeschouwer moet zelf maar komen kijken en beslissen wat maakt dat sommige beelden van Zegers en Fraij elkaar lijken te overlappen of juist heel verschillend zijn. De kunstenaars zijn in ieder geval heel benieuwd naar ieders bevindingen.