Korte cursussen

Stilleven

Een eenvoudige peer bevat een wereld aan vormen, kleuren en schaduwen. Maar een stilleven kan zoveel meer zijn dan fruit en een karaf op een tafel, hoe boeiend dat ook is. Een stilleven kan ook een afgewaaid blad zijn, een niet afgeruimde tafel na een diner, of zelfs een video van een plastic zakje in de wind… We gaan het onderwerp stilleven in 4 lessen uitdiepen en na die vier lessen ga jij naar huis met minstens 1 werk waar je trots op kan zijn.
De cursus is opgebouwd met elke les een paar korte oefeningen (ook thuis te doen) en het telkens verder werken aan één werk.

Cursus is inclusief schildermateriaal en eenvoudige schilderdoeken.

Data: vrijdagochtend 25 mrt, 1, 8, 15 apr 2022
Tijd: 10:00-12:00 uur
Waar: Jacobus van Waertstraat 53, Westzaan
Kosten: 4 lessen € 95,- inclusief materiaal.
Aanmelden en meer informatie: joanne.zegers@gmail.com of 06 49770656

 

Verbeelden van woorden

In 5 lessen ga je onderzoeken hoe jij een zelf uitgezochte tekst kan verbeelden. Een gedicht is daar heel geschikt voor, maar zeker niet de enige bron van woorden die je kan gebruiken.
De lessen beginnen met korte kijk- en doe-oefeningen, soms laat ik inspirerend beeld- en woordmateriaal zien. Na de gezamenlijke oefeningen ga je werken aan je eigen schilderij of tekening.
Het is niet nodig de eerste les gelijk een tekst mee te nemen.

Je gaat met diverse materialen werken, onder andere houtskool, inkt, acrylverf en pastel.
Ervaring is niet vereist.

Data: vrijdagochtend  19, 26 nov, 3, 10 en 17 dec 2021
Tijd: 9:30-11:30 uur
Waar: Jacobus van Waertstraat 53, Westzaan
Kosten: 5 lessen € 110,- inclusief schilder- en tekenmateriaal (exclusief schildersdoek)
Aanmelden en meer informatie: joanne.zegers@gmail.com of 06 49770656

ps. de ets hierboven is van Jan Sierhuis

 

Compositie lessen

Het is ongelooflijk lastig om te bepalen wat een ‘goede’ compositie is. Dat is namelijk voor ieder mens verschillend. Er zijn hele verhandelingen over geschreven; iedereen heeft wel gehoord van de gulden snede, maar wanneer je achteruitstapt en je bekijkt je net gemaakte werk dan is dat niet het eerste wat in je hoofd op komt. Je wil weten wat ‘werkt’ en wat niet werkt. 

In deze cursus oefen je met het maken van composities van verschillende vormen en kleuren. Maar ook met het neerzetten van stillevens en hoe je een keuze kan maken uit de wereld om je heen.

Ik waarschuw maar vast: er wordt wat gevraagd van het denkvermogen in de groep! Je gaat werken met eenvoudige materialen, zoals potlood, verf en papier, deze zijn bij de cursus inbegrepen. Verder bestaat de cursus uit korte en lange oefeningen, gezamenlijke projecten en veel kijken, kijken en nog eens kijken en dan schuiven en veranderen…

Data: vrijdagochtend 14, 21 en 28 jan, 4, 11 feb 2022
Tijd: 10:00-11:30 uur
Waar: Jacobus van Waertstraat 53, Westzaan
Kosten: 5 lessen € 110,- inclusief materiaal.
Aanmelden en meer informatie: joanne.zegers@gmail.com of 06 49770656

Perspectief cursus, najaar

Voor beginners en gevorderden! Een opfris cursus of een eerste kennismaking met het perspectief op de vrijdagochtend.
Horizon en verdwijnpunt zijn essentieel voor het creëren van diepte volgens de leer van het 1 punts- en tweepuntsperspectief.

Korte oefeningen wisselen elkaar af met iets langere opdrachten. Er zal voornamelijk getekend worden.
En natuurlijk is er veel ruimte om te vragen en te proberen, want heus het is soms moeilijker dan gedacht (maar gelukkig ook soms makkelijker!).
Je staat op een dijk en kijkt schuin naar beneden naar een paar huizen en een toren: hoe loopt dan het perspectief? Of je hebt een foto gemaakt maar kan toch niet wijs worden uit hoe de lijnen lopen? Neem vooral je ‘problemen’ mee, we lossen ze samen op! Een les duurt 1,5 uur en is inclusief thee/koffie en materiaal.

Data: vrijdagochtend  8, 15 , 29 okt en 5 nov 2021
Tijd: 09:30-11:00 uur
Waar: Jacobus van Waertstraat 53, Westzaan
Kosten: 4 lessen € 95,- inclusief materiaal.
Aanmelden en meer informatie: joanne.zegers@gmail.com of 06 49770656