Snelschetsen in Frankrijk

Deze cursus is voorbij voor het jaar 2019: het was ontzettend leuk om te doen. Zo fijn om buiten les te geven onder een oude kastanjeboom! De cursisten waren blij met mijn uitleg en verdieping. Ze hebben vooral geleerd meer te durven en plezier te hebben in tekenen. Er zijn veel mensen die best graag zouden willen tekenen, maar niet over de drempel komen van onzekerheid en durf. En er zijn veel mensen die al vaak tekenen, maar een steuntje in de rug kunnen gebruiken op technisch gebied en inzichtelijkheid in het tekenproces. De cursus is voor absolute beginners en gevorderden net zo leerzaam.
Volgend jaar weer! Ik ben er klaar voor. Houd mijn website in de gaten voor nieuwe data en informatie over zomer 2020.
Hieronder de informatie van afgelopen cursus. De foto’s hiernaast zijn van dit jaar.

Een 7-daagse cursus van 14 t/m 21 juli met biologische maaltijden en rustig slapen op het domein Les Gonies.  Altijd al willen leren schetsen? Trefzeker een ‘krabbel’ kunnen maken, zodat je deze later kan gebruiken als notitie of voorstudie? Dan is deze cursus wat voor jou/jullie! Vijf uitdagende workshops zorgen er voor dat jouw urban sketching een stap maakt of dat je gewoon lekker makkelijk(er) kan snelschetsen.

Het afwisselende programma biedt lessen in de ochtend, ’s middags de mogelijkheid om zelf verder te oefenen en ’s avonds kan je elkaar ontmoeten en lekker slapen in je eigen kamer of tent. Op onderzoek gaan in de prachtige omgeving met mooie dorpjes, kastelen en wijngaarden is natuurlijk ook mogelijk. Of fietsen, kanoën, zwemmen (op het terrein), lezen, grotten bezoeken…..schetsboekje mee en tekenen maar!

De cursus begint om 10:00 uur. Elke ochtend heeft een ander thema en iedere dag werk je met een andere techniek. De workshops zijn inclusief materiaal (o.a. een schetsboekje) en koffie/thee. Drie uur lang ga je aan de slag met oefeningen, kijkopdrachten en de weerbarstige werkelijkheid. Daarna schuif je bij elkaar aan tafel en kan je bijkomen met een lekkere lunch. Er komt ook wat theorie bij kijken: iedere ochtend een korte uitleg over materiaal, kunstgeschiedenis of techniek. Dit alles wordt verzorgd door de ervaren docente Joanne Zegers.

Wij bieden 5 workshops aan, maandag t/m vrijdag, en 1 rustdag. Alle maaltijden zijn bij de prijs inbegrepen, ontbijt, lunch en diner. Ook de wijn bij het eten! Dat is dus zeven dagen lang genieten van zorgeloos leven. De dag dat je aankomt kan je ’s avonds gelijk mee-eten en val je zo in een vers opgemaakt bed. Mirella Kodden bereidt alles met producten uit eigen tuin en van hun eigen landgoed. Alles biologisch verantwoord en van dichtbij.

Wie we zijn….
Ton en Mirella Kodden zijn restaurantmensen met een hart voor hun producten: dus zelf koeien, varkens en kippen houden. Vissen vangen en roken. Zelf bouwen en verbouwen. De groenten zo uit de tuin en de vruchten plukken van de boom. Stoken, koken en roken, ze doen alles zelf! Ze genieten van het leven en de natuur, maar werken zit ook in hun bloed. Alle beesten en mensen moeten goed verzorgd worden, met liefde en aandacht…..met fijne slaapplekken en eerlijk eten.  Zie www.lesgonies.org

Joanne Zegers is een beeldend kunstenares met een hart voor lesgeven. De ezel en de kwast komen op de eerste plaats, maar al vele jaren geeft zij ook lessen op scholen en fietst daarbij de hele Zaanstreek door. Mensen komen ook naar haar atelier voor advies, instructie en om kunst te bekijken. Zij geeft niet alleen les in tekenen en schilderen, maar ook het kijken naar kunst en de achtergrond van de kunst zijn belangrijk. Haar manier van lesgeven gaat gepaard met vragen stellen en nieuwsgierigheid: met een eenvoudig “gewoon” kom je er niet vanaf. Oog, hand en brein moeten het samen doen en dienen allemaal verzorgd te worden, met liefde en aandacht….door Joanne wel te verstaan.  Zie www.joannezegers.nl

Kosten en mogelijkheden 
Mirella en Ton hebben voor deze gelegenheid een speciale prijs gemaakt voor verblijf op hun landgoed. Deze prijs geldt alleen in combinatie met de cursus. De kosten voor de cursus worden apart voldaan aan Joanne. Kom je met z’n tweeën dan is het voldoende als 1 van de twee de cursus volgt. Samen doe je mee aan de maaltijden. Toch een ochtend meedoen? Geen probleem: de kosten zijn dan 25 euro per ochtend. De kosten staan vermeld inclusief de cursusprijs, maaltijden en drinken tijdens het eten. Alleen slapen en eten? Trek dan 125 euro af van het vermelde bedrag.

GROTE GÎTE (4 tweepersoons slaapkamers en twee badkamers)
2 mensen of meer (max. 8) samen in één huis  Incl. cursus & eten € 615 p.p. 
1 persoon in een dubbele kamer     Incl. cursus & eten € 685 p.p.

CHAMBRE D’HÔTE (eigen badkamer)
2 personen      Incl. cursus & eten € 632,50 p.p.
1 persoon        Incl. cursus & eten € 755 p.p.

DE WAARD TENT (eigen ecotoilet)
2 personen       Incl. cursus & eten € 632,50 p.p.
1 persoon         Incl. cursus & eten € 755 p.p

KAMPEREN (met elektra-aansluiting en eigen tent)
1 persoon         Incl. cursus & eten € 597,50 p.p.
2 personen       Incl. cursus & eten € 518,75 p.p.

Mensen die niet verblijven op Les Gonies kunnen ook meedoen. Zij kunnen zich de dag ervoor opgeven bij Ton en Mirella. Er kunnen in totaal 15 mensen meetekenen. De kosten voor 1 workshop met materiaal, lunch en drinken zijn 45 euro.

Wanneer en waar
De tekencursus wordt gegeven van maandag 15 juli t/m vrijdag 19 juli.  Je kan aankomen op zondag 14 juli en vertrekken op zondag 21 juli. Dat is bij de prijs inbegrepen. Joanne eet op de eerste zondagavond mee om iedereen te verwelkomen en te leren kennen. Langer blijven of eerder aankomen? Bijboeken is mogelijk! Je kan makkelijk een paar dagen vooruit reserveren in overleg met Ton en Mirella, dan gelden de gebruikelijke tarieven zoals deze te vinden zijn op de site van Les Gonies. Neem contact op met Ton en Mirella voor de mogelijkheden. Adres Domaine Les Gonies 46700 Mauroux France Het landgoed ligt ten zuiden van de Dordogne tussen de wijnvelden van de Cahors. Ga naar de site van www.lesgonies.org voor meer gedetailleerde informatie.

Aanmelden en reserveren 
Interesse? Stuur een mail naar info@lesgonies.org onder vermelding van cursus snelschetsen. Laten weten met wie en met hoeveel mensen je wil komen. En wie meetekenen! Na aanmelding ontvang je een mail met informatie over betaling en reserveringsvoorwaarden. Heb je nog vragen over Les Gonies en/of het arrangement dan kan je ook bellen met  Ton en Mirella Kodden: 00 33 (0)6 74 56 60 59 (mobiel)
Heb je vragen over het programma dan kan je contact opnemen met Joanne Zegers joanne.zegers@gmail.com of 00 31 (0)6 49 77 06 56 (mobiel)

Programma (beknopt overzicht)
Maandag     Thema: ruimte scheppen        Onderwerp: landschap
Materiaal: o.a. houtskool     Aandacht voor: compositie en structuren

Dinsdag Thema: perspectief Onderwerp: gebouwen
Materiaal: o.a. potlood/inkt Aandacht voor: compositie en lijnperspectief

Woensdag Thema: mensen Onderwerp: houdingen
Materiaal: potlood/tekenpen Aandacht voor: handschrift en stijl

Donderdag Thema: stilleven Onderwerp: op tafel
Materiaal: o.a. aquarel Aandacht voor: stofuitdrukking en constructie

Vrijdag Thema: dieren Onderwerpen: boerderijdieren
Materiaal: o.a. krijt/pastel Aandacht: stofuitdrukking 

In dit overzicht staan alleen de hoofdpunten. Elke dag wordt er aandacht besteed aan waarnemen, de compositie en stijl. De ene dag wat meer dan de andere, maar leren waarnemen is altijd de basis. Elke dag begint met een (theoretische, maar levendige) inleiding van de docente. Na de koffie worden enkele korte oefeningen gedaan en met elkaar besproken. Daarna gaat iedereen met een aantal opdrachten zelf aan de slag. Docente begeleidt en is er voor individuele vragen en verdieping. Voor de lunch laat iedereen de resultaten zien en bespreken we na.