Over mij

Joanne Zegers over de onbereikbaarheid van de verte

Toen iemand mij eens vroeg wat ik toch met ‘die overkant’ had -een term die te vinden is op mijn website- had ik de neiging om te zeggen: dat zie je toch?
Maar ik besefte op tijd dat wat voor mij vanzelfsprekend is voor anderen dat niet zo is.

Ik ben geboren aan de Zaan, opgegroeid aan haar oevers. Wat voor mij de overkant is, is niet de andere kant van de straat, maar de andere kant van het water. Een overkant is verder weg, veranderlijk, onbereikbaar: er zit ruimte en licht tussen mij en die overkant en ik zal nooit precies weten wat daar gebeurt.

Ondertussen is in de loop van meer dan 15 jaar de horizon een krachtige metafoor geworden voor dat gevoel van vertrouwdheid, verlangen en onbereikbaarheid. Op de  horizon kan ik spelen met alle registers die ik als schilder tot mijn beschikking heb: een kleine opening naar de verte of een grandioze lichtval die naar je toe komt. De nabijheid van de leegte en het donker zijn ook belangrijk: een overkant kan vol belofte zijn, maar ook driegend en de troost van het onbekende geven.

Een schilderij is voor mij als een herinnering die nooit van mij is geweest. Er zit iets in wat ik bijna afstandelijk kan noemen, het beweegt als het ware vanzelf naar iets toe. Het is net als met het landschap: je kan alleen maar onderdeel zijn van alles en kijken naar de regen, de kleur, de leegte en het licht en je verwonderen over die verandering die nooit ophoudt en zich niets van jou aantrekt.

Exposities en werk

Joanne Zegers (1970, Zaandam) is beeldend kunstenaar en kunstdocent.
Zij is zelfstandig werkend als schilder en lesgevende sinds 1993.
Haar eerste expositie in 1994 vond plaats in het Kunstcentrum te Zaandam samen met Riet Deerenberg en Caius Spronken. Na vele jaren exposeren in de Zaanstreek en omgeving heeft zij nu ook een Galerie in Vorden en organiseert zij haar eigen exposities in het Weefhuis. In 2008 won zij samen met Marcel Fraij de Cultuurprijs Zaanstad, nadat zij jaren voorzitter is geweest van Kunstenaars Platform ‘Tengel’. 

Zie CV voor uitgebreide lijst met activiteiten

Zie ook interview in Kunstenaar Magazine: klik hier

 

Joanne Zegers

As an artist I went through different phases: from expressive and colourful, to introvert human shapes, to calm horizons. We feel connected to and emotional about nature, but l realize that nature gives only the comfort of indifference. If we live or die it doesn’t matter: the space will be there and it will rain all the same. The light will come and go.

I especially like the going of light: the golden hour when everything has a glow of familiarity. Then I sense that detached feeling of an unspoken, longing, memory. Nature knows nothing of this, even if we feel it does. This is what I want to capture. We as individuals have no importance in this. We are just a footnote in space and time.

Exhibits and work

Joanne Zegers (1970, Zaandam) is a visual artist and art teacher.
She has been working independently as a painter and teacher since 1993.

Her first exhibition in 1994 took place at the Art Center in Zaandam together with Riet Deerenberg and Caius Spronken. After many years of exhibiting in the Zaanstreek and surroundings she now also has a Gallery in Vorden and she organizes her own exhibitions in Het Weefhuis. In 2008 she won the Culture Prize Zaanstad together with Marcel Fraij, after having been president of Artists Platform ‘Tengel’ for years.