Moderne Kunstgeschiedenis

scroll naar beneden voor cursusinfo Wherelant

Deze lessen bied ik in het weekend aan op zondagochtend.
De periode aan het eind van de negentiende eeuw en begin twintigste eeuw wordt wel de kraamkamer van de moderne kunst genoemd.
Ik geef al jaren lessen en lezingen over kunst en deze periode blijft mij boeien. In talloze lessen neem ik u mee langs vele stromingen waarbij altijd de cultuurhistorische context wordt uitgelegd. De cursussen gaan in blokken van 5 lessen.

Waarom schilderden deze schilders zo? Wat zeggen ze zelf? Wat zegt de tijd? De onderliggende vraag daarbij is altijd: kunnen wij ook zien wat er wordt gezegd en beweerd over deze werken? Deze lessen zijn zo ingericht dat we eerst kijken naar een werk en dan pas de kennis inschakelen. Dus veel achtergrond informatie, veel beeldmateriaal en veel vragen, ook van de cursisten!

Ik heb vele lessen voor u klaar liggen, zodat u kennis heeft van kunst tot de Tweede Wereldoorlog. En dan is er altijd meer te zien, te begrijpen en te beleven: over uit de tweede helft van de 20ste eeuw heb ik ook vele lessen klaarliggen. De kunstgeschiedenis is een onuitputtelijke bron! Ik ben graag uw gids.

De lessen zijn inclusief thee en koffie en duren 1,5 uur. Kunt u een keer niet dan kan altijd iemand anders u vervangen.
Onderwerpen o.a.  Arts & Crafts movement, expressionisme, suprematisme, constructivisme, dada, Modigliani, Frank Lloyd Wright en nog veel meer.

Data: zondagochtend,      blok 1:  17, 24 sept, 1, 8 en 15 okt 2023                                                 blok 2:  19, 26 nov, 3, 10 dec 2023
Tijd: 10.00-11:30 uur
Waar: Jacobus van Waertstraat 53, Westzaan
Kosten: per les  € 15,-
Kom eens proeven en doe mee om te kijken of deze lessen iets voor jou zijn.
Aanmelden en meer informatie: joanne.zegers@gmail.com of 06 49770656

 

werken hierboven: Van Gogh Alive, the expercience, 
reizende expo/ Lucien Freud, zelfportret, 1956/ Gabriel Dawe, plexus no. 35, 2016

Kunstgeschiedenis

Bekijk en beleef kunst op donderdagmiddag 14:30-16:30 uur, Purmerend, Wherelant, 10 lessen.

Veel mensen vragen zich af waarom kunst zo lastig te begrijpen is. Om kunst te begrijpen is het belangrijk om te beginnen bij het begin: wat onderscheidt ‘oude’ kunst van nieuwe kunst? En dan bedoel ik ook echt oude kunst! En wat zijn de overeenkomsten?

Een boeiende cursus voor iedereen die graag naar kunst kijkt en meer kennis wil vergaren om de context te begrijpen. Wat zijn de kenmerken van de verschillende stijlperiodes, hoe gaat de ene periode over in de andere en wie zijn de belangrijke vertegenwoordigers?

Begrijpen waarom een stijl ontstaan is en hoe deze zich heeft ontwikkeld,  verhoogt het genieten van kunst. De lessen gaan uit van het idee dat kijken de basis is van de kunsttheorie. Door verbanden te leggen in wat we hebben gezien kunnen we ook verbanden leggen in de theorie. Zo ontstaat een netwerk aan associaties en kennis waarmee je de kunst op een eigen manier kan benaderen: met meer achtergrond informatie, maar ook met meer zelfvertrouwen.

Wanneer cursisten met vragen komen kan daar altijd op worden ingespeeld en is het mogelijk een onderwerp om verder uit te diepen. In de lessen stelt de docent veel vragen en is benieuwd naar jullie bevindingen bij het kijken naar kunst.

Wanneer: Donderdagmiddag 14:30 – 16:30 uur, najaar 2023
Waar: Wherelant, IJsendijkstraat 403, 1442 LB Purmerend, tel. 0299 434777

Inschrijven via Wherelant: cursusinfo

Theo de Bruyn, 2022

Maarten Rots, fotograaf, 2020