Moderne Kunstgeschiedenis

Deze cursus bied ik in het weekend aan op zondagochtend.
De periode aan het eind van de negentiende eeuw en begin twintigste eeuw wordt wel de kraamkamer van de moderne kunst genoemd.
Ik geef al jaren lessen en lezingen over kunst en deze periode blijft mij boeien. In talloze lessen neem ik u mee langs vele stromingen waarbij altijd de cultuurhistorische context wordt uitgelegd. De cursussen gaan in blokken van 5 lessen.

Waarom schilderden deze schilders zo? Wat zeggen ze zelf? Wat zegt de tijd? De onderliggende vraag daarbij is altijd: kunnen wij ook zien wat er wordt gezegd en beweerd over deze werken? Deze lessen zijn zo ingericht dat we eerst kijken naar een werk en dan pas de kennis inschakelen. Dus veel achtergrond informatie, veel beeldmateriaal en veel vragen, ook van de cursisten!

Ik heb vele lessen voor u klaar liggen, zodat u kennis heeft van kunst tot de Tweede Wereldoorlog. En dan is er altijd meer te zien, te begrijpen en te beleven: over uit de tweede helft van de 20ste eeuw heb ik ook vele lessen klaarliggen. De kunstgeschiedenis is een onuitputtelijke bron! Ik ben graag uw gids.

De lessen zijn inclusief thee en koffie en duren 1,5 uur. Kunt u een keer niet dan kan altijd iemand anders u vervangen.
Onderwerpen o.a.  art nouveau, expressionisme, de stijl, suprematisme, constructivisme, dada, symbolisme, Modigliani, nabis, Delaunay

Data: zondagochtend   6 juni t/m 27 juni
Tijd: 10.00-11:30 uur
Waar: Jacobus van Waertstraat 53, Westzaan
Kosten: per les  € 15,-
Aanmelden en meer informatie: joanne.zegers@gmail.com of 06 49770656

 

werken hierboven: Van Gogh Alive, the expercience, 
reizende expo/ Lucien Freud, zelfportret, 1956/ Gabriel Dawe, plexus no. 35, 2016

Grote stijlperiodes

Bekijk en beleef de grote stijlperiodes in de Kunstgeschiedenis, donderdagmiddag 14:30-16:30 uur, Purmerend, Wherelant

Een boeiende cursus voor iedereen die graag naar kunst kijkt en meer kennis wil vergaren om de context te begrijpen. Wat zijn de kenmerken van de verschillende stijlperiodes, hoe gaat de ene periode over in de andere en wat zijn de belangrijke vertegenwoordigers?

Begrijpen waarom een stijl ontstaan is en hoe deze zich heeft ontwikkeld,  verhoogt het genieten van kunst. De lessen gaan uit van het idee dat kijken de basis is van de kunsttheorie. Door verbanden te leggen in wat we hebben gezien kunnen we ook verbanden leggen in de theorie. Zo ontstaat een netwerk aan associaties en kennis waarmee je de kunst op een eigen manier kan benaderen: met meer achtergrond informatie, maar ook met meer zelfvertrouwen. 

Elke stijlperiode wordt in een paar lessen behandeld. Daarbij wordt actief samen gekeken, besproken en verwerkt, soms gaan de cursisten een tekening maken of beschrijven uitgebreid wat zij zien en beleven.

De cursus bestaat uit 3 delen die je afzonderlijk kunt volgen:

Deel 3: start oktober 2020, 10 lessen 14:30-16:30 uur
De stijlperiodes tot de moderne kunst: Barok, (ook de Hollandse 17e Eeuw), Rococo, Neoclassicisme, Romantiek, Realisme)

Deel 1 en 2: start weer begin 2021 in totaal 20 lessen
De stijlperiodes tot en met de hoog-renaissance (Egypte, Grieken, Romeinen, Vroege Middeleeuwen, Late Middeleeuwen, Vroege Renaissance, Noordelijke Renaissance, Hoog Renaissance)

Inschrijven via Wherelant: info