Lezingen

Lezing over kleur in Het Weefhuis

Joanne Zegers neemt je mee in de wereld van kleur. Ze stipt de betekenis van kleur aan in vroeger tijden en wandelt zo door de geschiedenis van kleuren maken en bekijken. Joanne Zegers geeft al jaren lezingen over kunst en over kunst maken en werkt…

Aanvang 20:00 woensdag 6 december 2023 Reserveren bij Het Weefhuis.

Lezing Gustav Klimt

Donderdag 11 mei 2023
aanvang lezing 10:00 uur Locatie Cultuurhuis Wherelant Purmerend

Lezing voor Kunstgenoten in beweging.

Lezing Het Weefhuis

Eros in de kunst, inspiratielezing FluXus met 2 workshops, 14 mei 2022

Zaterdag 14 mei 2022
aanvang lezing 13:30 uur

Drie kunstenaars bieden zaterdag 14 meii een unieke middag bij Fluxus in de Verkadefabriek te Zaandam. Het programma bestaat uit een lezing waarna de deelnemer de keus heeft om, met de inspiratie die hij heeft opgedaan, te gaan schrijven of te boetseren.

Lezingen op locatie, uitgesteld

Vrouwen van Nu: donderdag 26 maart 2020, Oost Knollendam

aanvang 20:00 uur; informatie bureau@vrouwenvannu.nl of bellen naar 070 3244429
In deze lezing ga ik onderzoeken hoe beelden worden gemaakt: door mij en door andere kunstenaars. Een persoonlijk verhaal over de zoektocht naar het beelden en verbeelden.

Platform-C: woensdag 10 juni 2020, Amstelveen

Een kunstkijksessie in Amstelveen. Met beelden van hedendaagse kunstenaars. Informatie volgt nog.

Lezing of workshop op aanvraag

2020

Ik sta open om een lezing of workshop te geven voor welke organisatie dan ook. Een nieuwe lezing kost al snel een paar honderd euro (prijs in overleg). Een lezing die ik al eens gegeven heb is aanzienlijk lager in kosten. Lezingen gaan altijd over kunst en kunst kijken.

Enkele onderwerpen voor lezingen: o.a. Mondriaan en de Stijl, Impressionisme, Abstract expressionisme, Mark Rothko, Conceptuele kunst, Frans Hals, Joan Miro, De jaren zeventig en meer.

Enkele onderwerpen voor Kunst Kijken:  impressionisme, kubisme, kleur, vorm, landschap, Dejeuner sur l’herbe, surrealisme, landart, verstilling, documentaire fotografie versus kunstfotografie, diepte en ruimte, vluchtelingen in de kunst, enz enz.

beeld lezen op atelier 2019-2020

Waar: Jacobus van Waertstraat 53, Westzaan
Aanmelden joanne.zegers@gmail.com of 06-49770656
Kosten: € 10,- per les Tijd: 16.00-17.00 uur
Data: zondagmiddag  blok 1 1 t/m 29 sept / blok 2 17, 24 nov, 1, 8, 15 dec / blok 3 12 jan t/m 9 feb 2020

Altijd weer een boeiende ervaring voor alle deelnemers. Het geldt nog steeds: eerst kijken, ervaren en delen, daarna pas de kunsthistorische kennis opzoeken.

Elke waarneming is anders, omdat elk mens anders is. En dat verrijkt en verbreedt enorm de horizon van alle deelnemers. Je leert kijken met elkaar en van elkaar. En je leert te vertrouwen op je eigen waarneming en je te verbazen over wat anderen zien. Moderne kunst vereist geen speciale voorkennis, en zeker geen ontzag, leren kijken is genoeg.

Er worden vragen gesteld, geluisterd en men vraagt zich heel veel af. Ik begeleid dit proces, kijk mee en ga ook zelf weer met een berg stof tot nadenken naar huis!

Hoe werkt de kunstmarkt?

woensdag 27 november in Het Weefhuis 2019

aanvang 20:00 uur;
inloop 19:30 uur;
entreeprijs € 10,-
(inclusief koffie of thee bij binnenkomst)
reserveren via www.hetweefhuis.nl

In deze lezing van Joanne Zegers zal zij met ons onderzoeken hoe het gesteld is met de kunstmarkt; veel kunstenaars kunnen schijnbaar niet van de kunst leven – valt dat te verklaren?

De kunstmarkt is een onderwerp waar iedereen graag wat van vindt. Kunstenaars vragen hoge prijzen voor de voortbrengselen van hun inspanningen. En ook in galeries, veilingen en beurzen levert kunst vaak waanzinnige prijzen op. En toch lijkt het erop dat veel kunstenaars nauwelijks van hun artistieke prestaties kunnen leven.

“… in galeries, veilingen en beurzen levert
kunst vaak waanzinnige prijzen op…”

Hoe zit dat?

Joanne Zegers, zelf een bekende Zaanse kunstenaar, zit er midden in.
En toch ook weer niet – want de markt wordt niet gemaakt door de kunstenaar, maar door de mensen die kunst kopen en verkopen. In dat opzicht lijkt er verrassend weinig te zijn veranderd sinds de Gouden Eeuw. Ook toen moesten kunstenaars sappelen en zoeken naar hun niche in de markt. In feite blijken er zelfs veel overeenkomsten te zijn tussen de huidige tijd en deze periode in onze geschiedenis.

Welke oorzaken liggen daaraan ten grondslag?

Niet altijd werd de handel in kunst gedomineerd door de markt. In Frankrijk ontstond in de 19e eeuw een sterke door de staat gestuurde kunstmarkt, waar kunst van hoge kwaliteit werd gemaakt. Maar na de Tweede Wereldoorlog verschuift het episch centrum van de markt naar de Verenigde Staten. En daar heersen andere ideeën over de waarde van kunst. Al met al blijkt ‘de markt’ een zeer diffuus begrip te zijn.

“… na de Tweede Wereldoorlog verschuift het episch centrum
van de markt naar de Verenigde Staten…”

Tijdens deze lezing gaat Joanne daar graag met u op in. Zij zal proberen uw vragen te beantwoorden maar zij stelt ook graag vragen aan het publiek. Denk mee en laat je inspireren.

Heeft u interesse om deze lezing bij te wonen? Wees er dan snel bij en reserveer! Slechts een beperkt aantal bezoekers kan de lezing bijwonen.

Zaterdag 22 juni 14:00 uur 2019
tijdens Landelijk Atelierweekend

Lezing op mijn eigen atelier over waar ik mijn beelden vandaan haal.
Tijdens het Landelijk Atelierweekend staat mijn deur in Westzaan open: vanaf 12:00 uur.

Ik hou een kort verhaal met lichtbeelden over hoe ik tot beelden kom.
Duur: half uurtje
Extra: Met thee en lekkers
Toegang is vrij, iedereen is welkom.

Zondag 23 juni 14:00 uur 2019
tijdens Landelijk Atelierweekend

Lezing op mijn eigen atelier over hoe ik tot een schilderij kom.
Tijdens het Landelijk Atelierweekend staat mijn deur in Westzaan ook open: vanaf 12:00 uur.

Ik hou een kort verhaal met lichtbeelden over mijn werkproces.
Duur: half uurtje
Extra: Met thee en lekkers
Vrij toegang, iedereen is welkom.

Lezing over De kunstmarkt op 21 maart in Alkmaar, 2019

Op uitnodiging van Lien Miedema geef ik een lezing over De kunstmarkt, op donderdagavond 21 maart, 20:00 uur in de Kunstuitleen: Bergerweg 1, 1815 AC Alkmaar. Toegang is vrij. Reserveren:  072-5113294 of info@kunstuitleenalkmaar.nl
Dé kunstmarkt is een onderwerp waar iedereen graag wat van vindt: waanzinnige prijzen voor kunstwerken en toch kunnen zo veel kunstenaars nauwelijks leven van hun kunst. Waar zit hem dat nu in?

Als kunstenaar zit ik er midden in en toch ook weer niet, want de markt wordt niet gemaakt door de kunstenaar, maar door de mensen die kunst kopen en verkopen. En er blijkt verrassend weinig te zijn veranderd sinds (of beter gezegd: er zijn veel overeenkomsten tussen) de Gouden Eeuw en nu. Ook toen moesten kunstenaars sappelen en zoeken naar hun niche in de markt.

Visies op film: culturele filmlezingen

Programma van Filmhuis Purmerend en Cultuurhuis Wherelant

Visies op film: culturele filmlezingen is in samenwerkingsverband van Het Filmhuis Purmerend en Cultuurhuis Wherelant tot stand gekomen. Speciaal voor deze cursus zijn in de maanden maart en april 4 films geprogrammeerd bij het Filmhuis met een inhoudelijke rode draad: Een film trekt ons mee in een andere realiteit. Dat maakt film zo fascinerend. Hoe komt het dat we zo mee genomen worden?

Een andere realiteit in het kwadraat
De films van David Lynch doen een extra appèl op de kijker: een andere realiteit in het kwadraat. Het is een bijzondere manier van story telling: een soort knip-en-plak-werk van droom, werkelijkheid en dissociatie. Lynch is een goed voorbeeld van de onafhankelijke Amerikaanse cinema en naast regisseur ook kunstenaar.

18 april:  Joanne Zegers en Marcel Fraij gaan met elkaar (en toehoorders) in gesprek over film, kunst en realiteit26 april: Film: Lost Highway. David Lynch

15 januari lezing in Het Weefhuis: beeldenmaken!

dinsdag 15 januari 2019
Het Weefhuis in Zaandijk, Lagedijk 39
Reserveren via hetweefhuis.nl Aanvang 20:00 uur

Hoe kom je tot ‘beelden’ als kunstenaar en wát verbeeldt je? Hoe werkt het creatiefproces voor mij als beeldmaker en schilder? En hoe doen anderen dat? Een reis door de tijd en de verbeelding.

BeeldLezen bij FluXus

4, 11, 18 en 25 november 2018
FluXus, Klaas Katerstraat 7b, Zaandam
Reserveren joanne.zegers@gmail.com of 06-49770656
10 euro voor 1 les
Aanvang 16:00 uur

Zie ook www.fluxus.nl
BeeldLezen met Joanne Zegers vanaf 16:00 uur

Altijd weer een boeiende ervaring voor alle deelnemers, ook de docent!
Het geldt nog steeds: eerst kijken, ervaren en delen, daarna pas de kunsthistorische kennis opzoeken.

Elke waarneming is anders, omdat elk mens anders is. En dat verrijkt en verbreedt enorm de horizon van alle deelnemers. Je leert kijken met elkaar en van elkaar.

 

Dubbellezing in Kubaard bij Moglas

Zaterdag 8 september 2018, aanvang 14:30 uur en 16:00 uur
Joarumerlaene 25, 8732 EC Kubaard.
Reserveren info@moglas of 06-29871396
10 euro voor 1 lezing, 16,50 voor dubbellezing

Zie www.moglas.nl
Kunst Kijken met Joanne Zegers 14:30 uur

Vaak wordt gezegd: om kunst te waarderen heeft men kennis nodig. Maar wélke kennis is dan belangrijk?
‘Van alles een beetje en de kunstgeschiedenis in het bijzonder’, dat is dan het antwoord.
Maar over het zien en kijken hebben niet veel mensen het. Ja, na alle kennis opgezogen te hebben, dán mag men pas kijken. Eerst de kennis dan de ogen.

Ik stel dat het precies omgekeerd zou moeten zijn! Om van kunst te genieten en het te begrijpen, moet men eerst leren kijken. De theorie volgt het zien en niet andersom.
Het eigen verhaal van de toeschouwer komt eerst tot leven, dan pas dat van de kunstenaar en de historicus. Er is dus niet één visie op kunst.

We gaan kijken naar verschillende kunstwerken. Een gesprek volgt over alles wat het beeld oproept, teweeg brengt, en aan kennis wakker schudt. Het wordt een spannende kunstkijk sessie, waarbij ik vragen stel, antwoorden geef op vragen van de toeschouwer en waarbij we gezamenlijk tot een nieuw verhaal komen.

Proces van het maken van Joanne Zegers

De lezing gaat over hoe kunstenaars komen tot een kunstwerk. Ik put uit mijn eigen ervaring, maar laat ook zien hoe kunstenaars en beeldmakers door de tijd heen zich hebben laten vormen door de tijdgeest.

Ook materialen komen aan de orde, want technische ontwikkelingen zorgen voor nieuwe inzichten en mogelijkheden.

Iets maken is een kwestie van doen, maar ook van je laten leiden. Waar kunstenaars zich door laten leiden is soms duidelijk te zien in hun werk. Kunnen wij dat ook zien?

Een levendige lezing als een zoektocht door de tijd en door het hoofd.

ANNO (FluXus), 2018

vrijdag 16 maart 2018, aanvang 20:00 uurinloop 19:30 uur
in het Weefhuis, Lagedijk 39 in Zaandijk

Bij de ANNO expositie, georganiseerd door FluXus (Nicole van der Heijden), hoort een inspiratielezing. Deze verzorg ik.

De lezing gaat over hoe kunstenaars komen tot een kunstwerk. Ik put uit mijn eigen ervaring, maar laat ook zien hoe kunstenaars en beeldmakers door de tijd heen zich hebben laten vormen door de tijdgeest.

Maar ook materialen komen aan de orde. Iets maken is een kwestie van doen, maar ook van je laten leiden. Waar kunstenaars zich door laten leiden is soms duidelijk te zien in hun werk. Kunnen wij dat ook zien?

Een lezing als een zoektocht door de tijd en door het hoofd.

De toegang is gratis. Wel graag reserveren via klantenservice@fluxus.nl.

Kunst Kijken wordt BeeldLezen

zondagen op 11, 18, 25 maart, 8 en 15 april 2018

In maart begin ik weer een cursus op de zondagmiddag. Vanaf 16:00 tot 17:00 uur is iedereen welkom in de FluXalon. De kosten zijn € 10,- per keer. Meer informatie bij Nieuws 

Kunst Kijken bij Soroptimisten: kunst en vluchtelingen

zaterdag 9 december 2017

Door Soroptimistclub Zaanstreek was ik gevraagd om samen met de aanwezigen (rond de 50 vrouwen) een sessie kunst kijken te doen. Dat was een goede en mooie ervaring. De beelden gaven veel stof tot nadenken: er werd gewikt en gewogen, gekeken en bedacht. Er is intrigerende kunst gemaakt voor en door vluchtelingen, dat hebben we allemaal ervaren.

De Stijl en Piet Mondriaan

woensdag 27  september 2017

“Iedereen kent wel het patroon van de dikke zwarte lijnen en de kleurvlakken in rood, geel en blauw. Ik had als kind een multomap met van die rechthoeken in primaire kleuren. Pas later kwam ik tot de ontdekking dat het motief dat je overal zag afgeleid was van een kunststroming die De Stijl werd genoemd.” zo begon mijn lezing.

Elk jaar word ik gevraagd om twee lezingen te verzorgen voor het lezingenprogramma van Stichting Het Weefhuis. Er komen gemiddeld ruim 40 mensen op deze lezingen af die ook gegeven worden door Jan-Rudolphe de Lorm. Zie voor uitgebreide beschrijving en een verslag van een toehoorder: nieuws