Lezingen

 

STRAKS: Lezing Het Weefhuis: beeldenmaken!

15 januari 2019
Het Weefhuis in Zaandijk, Lagedijk 39
Reserveren via hetweefhuis.nl
Aanvang 20:00 uur

Hoe kom je tot ‘beelden’ als kunstenaar en wát verbeeldt je? Hoe werkt het creatiefproces voor mij als beeldmaker en schilder? En hoe doen anderen dat? Een reis door de tijd en de verbeelding.

Materiaal, het creatiefproces en de tijdgeest worden besproken en belicht vanuit verschillende invalshoeken in deze levendige lezing.

 

Er worden vragen gesteld aan het publiek dus meedenken kan en mag. Ook omgekeerd kunnen mensen vragen stellen aan mij.

BeeldLezen bij FluXus

4, 11, 18 en 25 november 2018
FluXus, Klaas Katerstraat 7b, Zaandam
Reserveren joanne.zegers@gmail.com of 06-49770656
10 euro voor 1 les
Aanvang 16:00 uur

Zie ook www.fluxus.nl
BeeldLezen met Joanne Zegers vanaf 16:00 uur

Alle zondagmiddagen in november kan er weer worden gekeken onder mijn begeleiding naar kunst. Vooral moderne kunst, maar ook oude kunst.

Altijd weer een boeiende ervaring voor alle deelnemers, ook de docent!
Het geldt nog steeds: eerst kijken, ervaren en delen, daarna pas de kunsthistorische kennis opzoeken.

Elke waarneming is anders, omdat elk mens anders is. En dat verrijkt en verbreedt enorm de horizon van alle deelnemers. Je leert kijken met elkaar en van elkaar.

Er worden vragen gesteld, geluisterd en men vraagt zich heel veel af. Ik begeleid dit proces, stuur soms bij, kijk mee en ga ook zelf weer met een berg stof tot nadenken naar huis!

Tot de herfstige novemberzondagen in 2018.

Dubbellezing in Kubaard bij Moglas

Zaterdag 8 september 2018, aanvang 14:30 uur en 16:00 uur
Joarumerlaene 25, 8732 EC Kubaard.
Reserveren info@moglas of 06-29871396
10 euro voor 1 lezing, 16,50 voor dubbellezing

Zie www.moglas.nl
Kunst Kijken met Joanne Zegers 14:30 uur

Vaak wordt gezegd: om kunst te waarderen heeft men kennis nodig. Maar wélke kennis is dan belangrijk?
‘Van alles een beetje en de kunstgeschiedenis in het bijzonder’, dat is dan het antwoord.
Maar over het zien en kijken hebben niet veel mensen het. Ja, na alle kennis opgezogen te hebben, dán mag men pas kijken. Eerst de kennis dan de ogen.

Ik stel dat het precies omgekeerd zou moeten zijn! Om van kunst te genieten en het te begrijpen, moet men eerst leren kijken. De theorie volgt het zien en niet andersom.
Het eigen verhaal van de toeschouwer komt eerst tot leven, dan pas dat van de kunstenaar en de historicus. Er is dus niet één visie op kunst.

We gaan kijken naar verschillende kunstwerken. Een gesprek volgt over alles wat het beeld oproept, teweeg brengt, en aan kennis wakker schudt. Het wordt een spannende kunstkijk sessie, waarbij ik vragen stel, antwoorden geef op vragen van de toeschouwer en waarbij we gezamenlijk tot een nieuw verhaal komen.

Proces van het maken van Joanne Zegers

De lezing gaat over hoe kunstenaars komen tot een kunstwerk. Ik put uit mijn eigen ervaring, maar laat ook zien hoe kunstenaars en beeldmakers door de tijd heen zich hebben laten vormen door de tijdgeest.

Ook materialen komen aan de orde, want technische ontwikkelingen zorgen voor nieuwe inzichten en mogelijkheden.

Iets maken is een kwestie van doen, maar ook van je laten leiden. Waar kunstenaars zich door laten leiden is soms duidelijk te zien in hun werk. Kunnen wij dat ook zien?

Een levendige lezing als een zoektocht door de tijd en door het hoofd.

ANNO (FluXus), 2018

vrijdag 16 maart 2018, aanvang 20:00 uurinloop 19:30 uur
in het Weefhuis, Lagedijk 39 in Zaandijk

Bij de ANNO expositie, georganiseerd door FluXus (Nicole van der Heijden), hoort een inspiratielezing. Deze verzorg ik.

De lezing gaat over hoe kunstenaars komen tot een kunstwerk. Ik put uit mijn eigen ervaring, maar laat ook zien hoe kunstenaars en beeldmakers door de tijd heen zich hebben laten vormen door de tijdgeest.

Maar ook materialen komen aan de orde. Iets maken is een kwestie van doen, maar ook van je laten leiden. Waar kunstenaars zich door laten leiden is soms duidelijk te zien in hun werk. Kunnen wij dat ook zien?

Een lezing als een zoektocht door de tijd en door het hoofd.

De toegang is gratis. Wel graag reserveren via klantenservice@fluxus.nl.

Kunst Kijken wordt BeeldLezen

zondagen op 11, 18, 25 maart, 8 en 15 april 2018

In maart begin ik weer een cursus op de zondagmiddag. Vanaf 16:00 tot 17:00 uur is iedereen welkom in de FluXalon. De kosten zijn € 10,- per keer. Meer informatie bij Nieuws 

Kunst Kijken bij Soroptimisten: kunst en vluchtelingen

zaterdag 9 december 2017

Door Soroptimistclub Zaanstreek was ik gevraagd om samen met de aanwezigen (rond de 50 vrouwen) een sessie kunst kijken te doen. Dat was een goede en mooie ervaring. De beelden gaven veel stof tot nadenken: er werd gewikt en gewogen, gekeken en bedacht. Er is intrigerende kunst gemaakt voor en door vluchtelingen, dat hebben we allemaal ervaren.

De Stijl en Piet Mondriaan

woensdag 27  september 2017

“Iedereen kent wel het patroon van de dikke zwarte lijnen en de kleurvlakken in rood, geel en blauw. Ik had als kind een multomap met van die rechthoeken in primaire kleuren. Pas later kwam ik tot de ontdekking dat het motief dat je overal zag afgeleid was van een kunststroming die De Stijl werd genoemd.” zo begon mijn lezing.

Elk jaar word ik gevraagd om twee lezingen te verzorgen voor het lezingenprogramma van Stichting Het Weefhuis. Er komen gemiddeld ruim 40 mensen op deze lezingen af die ook gegeven worden door Jan-Rudolphe de Lorm. Zie voor uitgebreide beschrijving en een verslag van een toehoorder: nieuws

Lezing of workshop op aanvraag

2018

Ik sta open om een lezing of workshop te geven voor welke organisatie dan ook. Een nieuwe lezing kost al snel een paar honderd euro (prijs in overleg). Een lezing die ik al eens gegeven heb is aanzienlijk lager in kosten. Lezingen gaan altijd over kunst en kunst kijken.

Enkele onderwerpen voor lezingen: o.a. Mondriaan en de Stijl, Impressionisme, Abstract expressionisme, Mark Rothko, Conceptuele kunst, Frans Hals, Joan Miro, De jaren zeventig en meer.

Enkele onderwerpen voor Kunst Kijken:  impressionisme, kubisme, kleur, vorm, landschap, Dejeuner sur l’herbe, surrealisme, landart, verstilling, documentaire fotografie versus kunstfotografie, diepte en ruimte, vluchtelingen in de kunst, enz enz.