Lezingen

ANNO (FluXus), Lezing over Proces van het maken

vrijdag 16 maart 2018, aanvang 20:00 uurinloop 19:30 uur
in het Weefhuis, Lagedijk 39 in Zaandijk

Bij de ANNO expositie, georganiseerd door FluXus (Nicole van der Heijden), hoort een inspiratielezing. Deze verzorg ik.

De lezing gaat over hoe kunstenaars komen tot een kunstwerk. Ik put uit mijn eigen ervaring, maar laat ook zien hoe kunstenaars en beeldmakers door de tijd heen zich hebben laten vormen door de tijdgeest.

Maar ook materialen komen aan de orde. Iets maken is een kwestie van doen, maar ook van je laten leiden. Waar kunstenaars zich door laten leiden is soms duidelijk te zien in hun werk. Kunnen wij dat ook zien?

Een lezing als een zoektocht door de tijd en door het hoofd.

De toegang is gratis. Wel graag reserveren via klantenservice@fluxus.nl.

Kunst Kijken wordt BeeldLezen

zondagen op 11, 18, 25 maart, 8 en 15 april 2018

In maart begin ik weer een cursus op de zondagmiddag. Vanaf 16:00 tot 17:00 uur is iedereen welkom in de FluXalon. De kosten zijn € 10,- per keer. Meer informatie bij Nieuws 

Kunst Kijken bij Soroptimisten: kunst en vluchtelingen

zaterdag 9 december 2017

Door Soroptimistclub Zaanstreek was ik gevraagd om samen met de aanwezigen (rond de 50 vrouwen) een sessie kunst kijken te doen. Dat was een goede en mooie ervaring. De beelden gaven veel stof tot nadenken: er werd gewikt en gewogen, gekeken en bedacht. Er is intrigerende kunst gemaakt voor en door vluchtelingen, dat hebben we allemaal ervaren.

De Stijl en Piet Mondriaan

woensdag 27  september 2017

“Iedereen kent wel het patroon van de dikke zwarte lijnen en de kleurvlakken in rood, geel en blauw. Ik had als kind een multomap met van die rechthoeken in primaire kleuren. Pas later kwam ik tot de ontdekking dat het motief dat je overal zag afgeleid was van een kunststroming die De Stijl werd genoemd.” zo begon mijn lezing.

Elk jaar word ik gevraagd om twee lezingen te verzorgen voor het lezingenprogramma van Stichting Het Weefhuis. Er komen gemiddeld ruim 40 mensen op deze lezingen af die ook gegeven worden door Jan-Rudolphe de Lorm. Zie voor uitgebreide beschrijving en een verslag van een toehoorder: nieuws

Lezing of workshop op aanvraag

2018

Ik sta open om een lezing of workshop te geven voor welke organisatie dan ook. Een nieuwe lezing kost al snel een paar honderd euro (prijs in overleg). Een lezing die ik al eens gegeven heb is aanzienlijk lager in kosten. Lezingen gaan altijd over kunst en kunst kijken.

Enkele onderwerpen voor lezingen: o.a. Mondriaan en de Stijl, Impressionisme, Abstract expressionisme, Mark Rothko, Conceptuele kunst, Frans Hals, Joan Miro, De jaren zeventig en meer.

Enkele onderwerpen voor Kunst Kijken:  impressionisme, kubisme, kleur, vorm, landschap, Dejeuner sur l’herbe, surrealisme, landart, verstilling, documentaire fotografie versus kunstfotografie, diepte en ruimte, vluchtelingen in de kunst, enz enz.