EXPOSITIE CONNECTED V – LEUVERINK EN ZEGERS 

ZAANDIJK – Dit jaar weer een dubbel-expositie van Joanne Zegers in Het Weefhuis. Zij doet dit samen met verwant kunstenaar Remco Leuverink, in haar expositieserie getiteld Connected. Bezoekers zijn welkom zaterdag 3 en zondag 4 december van 13:00 tot 17:00 uur.

Dit is alweer de vijfde expositie in deze serie, die begon in 2017. In de serie Connected gaat Joanne Zegers op zoek naar de verwantschap in het werk van kunstenaars, die zij nog niet eerder heeft ontmoet en dus alleen door hun werk kent – bijvoorbeeld door de sociale media of het internet, of gezien op een beurs of tentoonstelling. Toch geeft de verwantschap die zij ervaart in het werk, het gevoel bekend te zijn met de ander.

Zegers, die zelf uit Zaandijk komt, schuwt de lange afstand niet; eerder exposeerde zij met fotografisch kunstenaar Kendra Komppa uit Seattle (VS) in 2017, met de Italiaanse schilder Federico Mazza uit Rome (Italië) in 2018, in 2019 met Earl Lundquist uit Texas (VS). Voor het eerst in de serie deed in 2020 een Nederlandse kunstenaar mee, de fotograaf Maarten Rots. 

Toen Joanne Zegers het werk van Remco Leuverink voor het eerst zag, op een kunstbeurs in de Achterhoek, was zij meteen geïntrigeerd. Leuverink, afkomstig uit Doetinchem, is een ingetogen kunstenaar die werkt in potlood en krijt. Zijn werk is steeds heel precies en verfijnd. Omdat zij zo verschillend te werk gaan, is het verband tussen het werk van deze twee niet meteen duidelijk, maar de overeenkomsten zijn doorslaggevend: een zelfde liefde voor licht, ruimte en tijd. 

Remco Leuverink exposeert in deze tentoonstelling zijn tekeningen ‘Open Drawings’. Daarin onderzoekt hij de essentie van lijn en vorm, textuur en licht, tijd en ruimte. De tekeningen zijn gemaakt door met grafiet, pierre noire, sanguine potlood en/of siberisch krijt zeer langzaam meerdere lagen op museumkarton aan te brengen. De fijne korrelige structuur die tevoorschijn komt als resultaat van dit proces kan associaties oproepen met fotografie of druktechnieken. Tijdens het observeren van zijn werk kan men zich verwonderen of het wel echt met de hand gemaakt is, maar van dichtbij ziet men dat alle werken uniek zijn. De interactie tussen bezieling en virtuositeit, zoals dat ook voor kan komen bij een optreden van een pianist bijvoorbeeld, vormt een rode lijn in zijn werk.

Zijn voornaamste inspiratiebronnen zijn de hedendaagse klassieke muziek van o.a. Pärt, Scelsi en Feldman, de ongerepte natuur en antitheses – zowel visuele als filosofische tegenstellingen. De tekeningen kunnen gezien worden als een persoonlijke en pure visualisatie van deze bronnen. 

In het werk van Zegers gaat het over ruimte en kleur. Je wilt je in het schilderij verplaatsen, bewegen, kijken wat daar verder nog is. Of blijven wij buitenstaanders; een verlangen dat we niet daadwerkelijk kunnen vervullen?

Waren voorheen het water, het land en de oevers haar inspiratiebron, nu is het de abstractie zelf die haar uitdaagt. Een zoeken naar ordening zonder wetten en regels te kennen, zonder te weten, alleen op gevoel en ervaring. 

Joanne zegt: “Ik kijk er naar uit om ons werk naast elkaar te zien. Remco’s getekende horizontale tekeningen met mijn bewegelijke en vaak verticale olieverfschilderijen; dat moet een interessante spanning geven.”

De exposities in Het Weefhuis zijn gratis toegankelijk en op deze dagen, 3 en 4 december, te bezichtigen van 13:00 tot 17:00 uur. 

 

Connected.V.affiche